RSS

..apa yang tak best sebagai cekgu..

orang yang bukan profesion perguruan mesti ckp best jadik cekgu..
sbb?
banyak cuti...
tapi 
apa yang tak berapa nak best bile jadik cikgu:

bile korang bermasalah dgn pelajar..
macam aku..ngajar budak skolah sains..
takde masalah sangat dgn disiplin..
cuma kadang2 ko akan bengkekk je 
bile masuk ngajar..
budak2 mula wat muka kerek..
rasa nak hempuk je..

bile korang ada problem dengan staff skolah..
biasala..

bile korang bermasalah dgn pengetua..
nak2 bile pengetua korg ni..
terlebih kreatif..
dan 
gile banner..
kalo tak nyusahkan orang..takpe jugak..huhu

bile beban keje bertambah..
dengan segala sistem online la
sekolah prestasi tinggi la..
dengan nak menanda paper..
buku lagi..
handle event..

bile nak mintak pindah SUSAH!!!
aku dah tensen sgt2..
bile org tak paham org PJJ ni..
time hujung mggu la baru nak jmp..
tapi..
time tu la nak wat segala macam aktiviti..
bile tak join..
ckp bukan2..
tapi nak mntk pindah..
tak lepaskan plak..huhu
tensen2..

bile keje banyak, GAJI CIPUT!!!
takpe2..
kena ikhlas kan..huhu


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

nagaliar said...

sy setuju ngan luahan nie...berat mata memandang...berat lg bahu memikul...nie x termasuk lg element2 kronis n nepotisma...tertusuk duri dlm daging n cakaran pisau berbisa dibelakang tanpa disedari...

pe2 pown tanamakan naiwaitu...student delah forever...mengajar dlm kelas tu le semahal2 tanggungjawab sebagai guru...pastikan akhlak n hasil akademik mrk luar biasa...keje2 yg laen tue retorik semata2...hu3

syera * punjie said...

sabar je lah cikgu.. huhu .. :)

..mem0ir Qaira.. said...

betul tu..sy stuju..heehe..

syera:mmg kami cikgu2 akan bersabar dan trus bersabar..ikhlas plg pnting..bukan dunia yg kami kejar semata2..doakan kami slalu ye :)

~Fara~ said...

sabar ya yang.. bese la, apa2 kerja pun ada tekanan, cabaran kerja.. aku duk kat matriks ni, kerani2 slalu mengeluh, pensyarah xdapat bg kerjasama, nak isi HRMIS xtau tapi xnak belajar.. tapi lau pasal naik pangkat, cepat je datang opis.. huhuhu.. seb bek aku just peg. khidmat pelanggan je.. ni pun kdg2 stress layan kerenah orang.. pape pun jgn simpan kat dalam ati.. keje kena semangat k..

Post a Comment

kamoo yang gamble...



I changed my font at thecutestblogontheblock.com